Česko - Rusko 3:2, Česi vyhrali E-skupinu

08.05.2011 Celý región

Bratislava 8. mája (TASR) - Českí hokejisti nenašli premožiteľa na MS v Bratislave ani vo svojom piatom vystúpení a pevne kráčajú za obhajobou titulu. V nedeľu zdolali po kompaktnom výkone Rusko 3:2 a zabezpečili si prvenstvo v osemfinálovej E-skupine.
Posledné osemfinálové stretnutie odohrajú Česi v pondelok o 20.15 proti Nemecku, Rusi sa stretnú v rovnaký deň s Fínmi o 16.15.

E-skupina:
Česko - Rusko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Góly: 15. Voráček (Rolínek, Škoula), 16. Jágr (Plekanec), 44. Plekanec (tr. strieľanie) - 32. Tereščenko (Aťušov, Radulov), 56. Zaripov (Kalinin, Zinovjev)
Rozhodcovia: Reiber (Švaj.), Sterns (USA) - Arm (Švaj.), Deďulja (Biel.)
vylúčení: 4:8 na 2 min.
presilovky: 0:1
oslabenia: 0:0
9322 divákov (vypredané).
 
Česko: Pavelec - Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - Havlát, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolínek - Frolík, Novotný, Průcha - Hubáček
Rusko: Barulin - Nikulin, Belov, Aťjušov, Ťjutin, Kalinin, Kornejev, Jemelin, Kulikov - Zaripov, Zinovjev, Morozov - Radulov, Tereščenko, Kovaľčuk - Afinogenov, Kajgorodov, Ovečkin - Arťjuchin, Kuliomin, Gorovikov.
 
Rusi nastúpili už v zostave aj s Ovečkinom a v bránke s Barulinom, ktorý nahradil zraneného Nabokova. Viac z hry mali Česi, prvú veľkú šancu spálil Eliáš, druhú vo vlastnom oslabení Rolínek. Rusi pôsobili jalovo, počas presilovky na Pavelca ani nevystrelili. Väčšie nebezpečie z českých hokejok sa pretavilo do gólu šesť minút pred koncom prvej dvadsaťminútovky. Pri avizovanom vylúčení vypálil od modrej Škoula, Barulin puk neudržal a obrancom tiesnený Voráček ho zasunul do siete. O dve minúty to už bolo o dva pre Čechov, Plekanec zaviezol puk do tretiny, nahral Jágrovi, ktorý si počkal na výhodnú streleckú pozíciu a jeho projektil zarmútil Barulina po druhýkrát.
Druhá časť začala českou presilovkou, no Červenka dvakrát spomedzi kruhov ruského brankára neprekonal. Ovečkin lietal po ľade, strieľal, jeho snahe však chýbal gólový efekt. V polovici tretiny sa zahral na \"karambol\" obor Arťjuchin, počas jedného striedania zložil troch Čechov, ale za tretí hit musel ísť na trestnú lavicu, obhajcovia titulu však svoj náskok nezvýšili. Jeho tretia \"obeť\" Milan Michálek už do stretnutia nezasiahol. Naopak, kontaktný gól Rusov padol počas presilovky na druhej strane, keď sa zblízka presadil Tereščenko. Do konca tretiny vo fyzicky, najmä zo strany Rusov premotivovanom stretnutí takmer stále niekto zohrieval trestnú lavicu, ale skóre sa nezmenilo. Davy rozvášnil ku koncu znovu Arťjuchin, po jeho ďalšej poľovačke sa zranil na hlave Rachůnek.
Rusi však nedokázali využiť výhodu streleného gólu a znovu sa dostali do dvojgólového manka. Nikulin hodil svoju hokejku do Plekancovej cesty pri brejku a postihnutý hráč nariadené trestné strieľanie premenil - 3:1. Päť minút pred koncom znovu získal nádej pre zverencov Viačeslava Bykova Zaripov a Rusi vrhli všetky sily do útoku. Narážali však na skvele organizované obranné rady súpera a tak si Česi zaknihovali ďalšie dôležité víťazstvo.

Tabuľka E-skupiny:
1. ČR                   4    4    0    0    0    14:5    12
2. Fínsko             4    2    1    0    1    13:8      8
3. Nemecko       4    2    0    2    0    13:12    8
4. Rusko             4    2    0    0    2    10:11    6
------------------------------------------
5. Dánsko           4    0    1    0    3    8:18      2
6. SLOVENSKO 4    0    0    0    3    9:13      0
 

Vyberte región